Γλυκό του κουταλιού…κολοκύθα.
Υλικά
- 1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα, φτιαγμένη σε αρίδα (δες παρακάτω)
- 1 ½ κιλό ζάχαρη
- 3 κούπες νερό
- 3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
- 2 βανίλιες
- 1 μεγάλο ξύλο κανέλας
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ½ κουταλάκι ξινό

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την βγάζουμε κομμάτια με την αρίδα(ειδικό εργαλείο για το συγκεκριμένο σχέδιο)Μετά τα βάζουμε σε ασβεστόνερο (Που το ετοιμάζουμε ως εξής:
σε μια λεκάνη 4-5 λίτρα νερό , 4-5 κουταλιές της σούπας γεμάτες πολτό ασβέστη . Ανακατεύουμε καλά να γίνει σαν γάλα. Αφήνουμε να κατακάτσει και παίρνουμε με πολλή προσοχή το καθαρό νερό που μένει από πάνω. Μέσα σ' αυτό βάζουμε τα κομμάτια για 2-3 ώρες).
Στη συνέχεια βγάζουμεε από το ασβεστόνερο τα κομμάτια - που τώρα πια έχουν σκληρύνει - , τα πλένουμε πολύ-πολύ καλά και πολλά χέρια και τα βράζουμε τρεις φορές, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό μόλις κοχλάζει. Στραγγίζουμε κ τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι.
Στο μεταξύ βράζουμε 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα. Προσθέτουμε τα κομμάτια μέσα στο σιρόπι και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει. Ύστερα προσθέτουμε τις βανίλιες, τη γλυκόζη, το χυμό λεμονιού, ανακινήστε την κατσαρόλα και κλείνουμε τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει το γλυκό,το μαζεύουμε σε γυάλινα βάζα
.